VOF de Kunst

Zijn carrière begon in 1983 toen Ferdie Lancée hem ondekte in Studio Chateau in Tilburg. Niet lang daarna ontstond het idee om een nieuwe nederlandstalige band te formeren met Ferdie Lancée als schrijver / producer en Nol Havens als zanger.

De eerste single die VOF de Kunst in 1983 uitbracht was ‘Suzanne’, die kort daarna op de eerste plaats van de hitparade stond. Er werd een Engelse vertaling gemaakt door Mark Foggo en binnen een half jaar stond ‘Susanna’ in zeven landen op de eerste plaats van de hitlijsten. Buiten Nederland en België werd VOF de Kunst bekend als ‘The Art Company’. The Art Company verkocht miljoenen platen van ‘Susanna’. ‘Oude Liefde Roest Niet’, ‘Retour Sneek’, ‘Dikkertje Dap’ en ‘Eén Kopje Koffie’ zijn andere bekende hits van VOF de Kunst. In 1989 kreeg Nol Havens een uitnodiging om met VOF de Kunst een aantal liedjes van Annie M.G. Schmidt in het televisieprogramma ‘Sesamstraat’ te komen zingen. Deze liedjes kregen een nieuw VOF-arrangement en zo ook een nieuw leven. In dat jaar kwamen er vele verzoeken bij het management en ook bij Sesamstraat binnen van ouders die de liedjes op cd wilden hebben. Toen na een jaar dan eindelijk ‘Dikkertje Dap’ uitkwam heeft de cd een jaar lang in de Album Top 100 gestaan. Inmiddels heeft VOF de Kunst 14 kinder cd’s gemaakt en zijn er 1.7 miljoen verkocht.

Vanaf 1995 heeft Nol met VOF de Kunst en Erik van Muiswinkel acht jaar lang in uitverkochte theaters gestaan en speelden zij meer dan 700 familievoorstellingen. Het succes van deze voorstellingen zat in het feit dat er stevige, herkenbare popmuziek werd gemaakt en Erik als cabaretier de verhalen en grappen voor kinderen en ouders voor zijn rekening nam. De formule was nieuw en tot op de dag van vandaag is ‘Mijn Eerste Popconcert’ en de naam VOF de Kunst verbonden met deze vorm van kindertheater. Erik van Muiswinkel maakt vanaf 1987 deel uit van de tekstschrijvers van VOF de kunst en schreef onder andere ‘Eén Kopje Koffie’ en ‘Retour Sneek’.

Nol heeft de behoefte om het volwassen- en het kinderrepertoire in balans te houden door zich met beide bezig te houden. In 2006 was Nol initiator van ‘Suzanne voorbij’ ,een voorstelling met studenten van de Rockacademie Tilburg en de Toneelacademie in Maastricht, met als thema het overleven als artiest. De eerste solo-cd van Nol Havens, ‘Hoop’, komt op 17 februari 2006 uit en is geproduceerd door Koen-Willem Toering, die ook de muziek schreef. In 2006 start Nol samen met Janey van Ierland ‘De Kunst’. De Kunst ontwikkelde multimedia voor boekuitgevers, televisieomroepen en winkelketens. Naast het produceren van multimedia was De Kunst ook het agentschap van Carice van Houten. In mei 2007/2008 staat Nol met de kindervoorstelling “De Luistervink” in het theater samen met kinderboekenschrijvers om kinderen aan het lezen te krijgen. Naast muziek is fotograferen zijn grote passie. Sinds 2005 houdt hij zich naast muziek bezig met professionele fotografie en heeft hij zijn eigen fotostudio. ‘De balans tussen muziek en fotografie zorgt voor interessante kruisbestuivingen, ze inspireren me beide’.  Nu anno 2018 wil Nol zich alleen nog bezig houden met muziek en fotografie.

Management Nol Havens en VOF de Kunst  : jacqueline@nolhavens.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *